Zavitek s proseno kašo ali kašnata povanca
Zavitek s proseno kašo ali kašnata povanca
Sladica iz otroštva, enostavna za pripravo in zelo dobrega okusa.
Sestavine:
Vlečeno testo:
- 400 g moke (tip 500 ali bele pirine)
- 200 ml vode
- jedilna žlica jabolčnega kisa
- 4 žlice hladno stiskanega sončničnega olja
- ščep soli
Nadev:
- 350 ml mleka
- 200 g prosene kaše
- 1 lonček kisle smetane
- 3 jajca
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 100 g rjavega sladkorja
- tri pesti rozin, namočenih v rumu
- ščep vanilije v prahu
- malo cimeta
Navodila:
Zamesimo sestavine za vlečeno testo. Gnetemo zelo dolgo, saj se testo tako lepše vleče. Pustimo počivati vsaj 1 uro.
Za nadev skuhamo oprano proseno kašo v rahlo osoljenem mleku (20 minut), nato jo ohladimo. Za nadev zmešamo v posodi proseno kašo, rumenjake, sladkor*, vanilijev sladkor in kislo smetano. Posebej stepemo beljake in jih počasi umešamo v nadev. Testo razvlečemo po celi mizi, da je čim tanjše. Povrhu namažemo z nadevom, potresemo z rozinami in posujemo s cimetom. Zavijemo testo, ga premažemo z vodo in pečemo v ogreti pečici na 200 °C, približno 30 minut. Ko je zavitek pečen, skorjo premažemo z medom v tankem sloju.
*sama vedno uporabim malo manj sladkorja. Moj nasvet je, da maso za nadev poskusite ko jo delate in ocenite ali je za vas dovolj sladka :)
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA