Zavitek s proseno kašo ali kašnata povanca

Zavitek s proseno kašo ali kašnata povanca

Zavitek s proseno kašo ali kašnata povanca

Sladica iz otroštva, enostavna za pripravo in zelo dobrega okusa.

Sestavine:

Vlečeno testo:

- 400 g moke (tip 500 ali bele pirine)

- 200 ml vode

- jedilna žlica jabolčnega kisa

- 4 žlice hladno stiskanega sončničnega olja

- ščep soli

 

Nadev:

- 350 ml mleka

- 200 g prosene kaše

- 1 lonček kisle smetane

- 3 jajca

- 1 zavitek vanilijevega sladkorja

- 100 g rjavega sladkorja

- tri pesti rozin, namočenih v rumu

- ščep vanilije v prahu

- malo cimeta

Navodila:

Zamesimo sestavine za vlečeno testo. Gnetemo zelo dolgo, saj se testo tako lepše vleče. Pustimo počivati vsaj 1 uro.

Za nadev skuhamo oprano proseno kašo v rahlo osoljenem mleku (20 minut), nato jo ohladimo. Za nadev zmešamo v posodi proseno kašo, rumenjake, sladkor*, vanilijev sladkor in kislo smetano. Posebej stepemo beljake in jih počasi umešamo v nadev. Testo razvlečemo po celi mizi, da je čim tanjše. Povrhu namažemo z nadevom, potresemo z rozinami in posujemo s cimetom. Zavijemo testo, ga premažemo z vodo in pečemo v ogreti pečici na 200 °C, približno 30 minut. Ko je zavitek pečen, skorjo premažemo z medom v tankem sloju. 

*sama vedno uporabim malo manj sladkorja. Moj nasvet je, da maso za nadev poskusite ko jo delate in ocenite ali je za vas dovolj sladka :)

 

Poskusite tudi ostale. Ne bo vam žal.

BREZPLAČNA EKNJIGA