Origano (Origanum vulgare), ki ga botaniki imenujejo dobra misel, je trajnica iz družine ustnatic. Okus origana je grob in poprast, v njem pa pogosto zaznamo še okus po limonah. Origano je eno redkih zelišč, ki ga uporabljamo zaradi izrazitejšega vonja in močnejšega okusa raje posušenega kot svežega.
Nepogrešljiv je v italijanski kuhinji, kjer brez njega ni pic in paradižnikovih omak, pa tudi ne številnih praženih jedi z jajčevci, bučkami in s papriko. Grki si brez origana ne morejo zamisliti priljubljene tradicionalne jedi suvlaki, pa tudi ne mešane solate, pečenih rib ali musake. V Turčiji in bližnjevzhodnih deželah z njim začinjajo kebab in druge mesne jedi. Poda se tudi k jajčnim in sirovim jedem.
To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z uporabo VSEH piškotkov. Lahko pa obiščete nastavitve piškotkov, da zagotovite nadzorovano privolitev.