Vinski kamen ali pecilni prašek?

Vinski kamen ali pecilni prašek?

Vinski kamen ali pecilni prašek?

Preberi kakšna je sploh razlika.

Vinski kamen, ki ga vinarji najdejo na dnu soda, včasih pa kot usedlina nastane tudi v ustekleničenem vinu, sam po sebi še ni uporaben kot bolj znani pecilni prašek. Je pa med privrženci zdrave kuhinje bolj priljubljen, saj gre za naravno snov. Vinski kamen je namreč kalijeva in kalcijeva sol vinske kisline, vendar sam po sebi nima lastnosti, ki povzročijo reakcijo v testu, da to postane bolj rahlo. To se zgodi šele, ko ga zmešamo s sodo bikarbono. Gre za popolnoma naravno snov, ki jo čedalje bolj uporabljamo pri peki. Na policah torej najdete vinski kamen, kateremu je primešana soda bikarbona, da lahko zrahlja testo.

Pecilni prašek pa ima bolj kompleksno sestavo. Soda bikarbona, ki jo vsebuje, je sestavljena le iz natrijevega bikarbonata. Vsebuje tako sodo bikarbono, kot tudi druge dodatke, ki so potrebni da lahko reagirajo s sodo. Ti dodatki so ponavadi kalcijev fosfat in natrijev aluminijev sulfat. Zakaj toliko dodatkov? Predvsem zato, ker reakcije ne potečejo istočasno, ampak zaporedno, v različnih fazah peke. Tako dobimo bolj rahlo strukturo testa. Pecilni prašek v hrani lahko pusti poseben priokus, medtem ko ga vinski kamen nima.

Tako, sedaj veš kakšna je razlika. Za peko kruha ali sladic lahko uporabiš oboje, odločitev je tvoja.

 
Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Kaj so droži? Kaj so droži? Pripravi si svoj kruh z drožmi!

BREZPLAČNA EKNJIGA