Rustikalen kruh brez glutena

Rustikalen kruh brez glutena

Rustikalen kruh brez glutena

Odličen rustikalen kruhek, ki ne vzame veliko časa za pripravo.

Sestavine:

17 g psylliuma v prahu (uporabite 20 g tistega v luščinah)

145 g prosene moke

145 g tapiokine moke

50 g koruzne moke

10 g sladkorja

10 g soli

6 g instant kvasa (če uporabljate navaden suhi kvas, ga uporabite 8 g)

360 g tople vode

15 g oljčnega olja

beljak 1 jajca za mazanje kruha pred peko


Navodila:

Če uporabljate navadni suhi kvas, in ne instant, je potrebno kvas aktivirati. Od skupne količine vode vzamete 200 ml, ter vanj zmešate suhi kvas in sladkor. Počakate da se kvas aktivira in ga šele nato uporabite (v tem primeru dodate na koncu le še 160 g vode in ne dodajate več sladkorja).

Če uporabljate instant kvas, pa ga zmešate v suhe sestavine. Vse sestavine natehtamo in dobro premešamo. Dodamo še vodo in olje ter začnemo z mešanjem. Lahko gnetete v kuhinjskem robotu, toliko da so sestavine dobro premešane in je testo kompaktno, približno 5 minut. Ko je testo zameseno, ga položimo na rahlo naoljeno površino in razvaljamo v pravokotnik, velikosti približno 30 x 20 cm. Nato po dolžini testo zarolamo in oblikujemo lepo štručko. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati približno 1 uro (lahko tudi manj, toliko da se volumen podvoji). Premažemo z razžvrkljanim beljakom in zarežemo z ostrim nožem kar globoko v testo, da med peko ne bo kruh razpokal. Pečemo v dobro ogreti pečici na 200 'C, približno 50 minut. Če nam kruh hitro porjavi, ga pokrijemo s papirjem za peko in pečemo dalje.

Ko je kruh pečen ga odložimo na rešetke da se vsaj malo ohladi. Pa dober tek!

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

BREZPLAČNA EKNJIGA