Rustikalen kruh brez glutena
Rustikalen kruh brez glutena
Odličen rustikalen kruhek, ki ne vzame veliko časa za pripravo.
Sestavine:
17 g psylliuma v prahu (uporabite 20 g tistega v luščinah)
145 g prosene moke
145 g tapiokine moke
50 g koruzne moke
10 g sladkorja
10 g soli
6 g instant kvasa (če uporabljate navaden suhi kvas, ga uporabite 8 g)
360 g tople vode
15 g oljčnega olja
beljak 1 jajca za mazanje kruha pred peko
Navodila:
Če uporabljate navadni suhi kvas, in ne instant, je potrebno kvas aktivirati. Od skupne količine vode vzamete 200 ml, ter vanj zmešate suhi kvas in sladkor. Počakate da se kvas aktivira in ga šele nato uporabite (v tem primeru dodate na koncu le še 160 g vode in ne dodajate več sladkorja).
Če uporabljate instant kvas, pa ga zmešate v suhe sestavine. Vse sestavine natehtamo in dobro premešamo. Dodamo še vodo in olje ter začnemo z mešanjem. Lahko gnetete v kuhinjskem robotu, toliko da so sestavine dobro premešane in je testo kompaktno, približno 5 minut. Ko je testo zameseno, ga položimo na rahlo naoljeno površino in razvaljamo v pravokotnik, velikosti približno 30 x 20 cm. Nato po dolžini testo zarolamo in oblikujemo lepo štručko. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati približno 1 uro (lahko tudi manj, toliko da se volumen podvoji). Premažemo z razžvrkljanim beljakom in zarežemo z ostrim nožem kar globoko v testo, da med peko ne bo kruh razpokal. Pečemo v dobro ogreti pečici na 200 'C, približno 50 minut. Če nam kruh hitro porjavi, ga pokrijemo s papirjem za peko in pečemo dalje.
Ko je kruh pečen ga odložimo na rešetke da se vsaj malo ohladi. Pa dober tek!
- Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
- Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
- Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
- Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA