Prosen kruh brez glutena
Prosen kruh brez glutena
Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
Sestavine:
- 170 g zelo tople vode
- 1 zavitek (9g) suhega kvasa
- 170 g prosene moke
- 113 g tapiokine moke
- 2 jedilni žlici sladkorja
- 2 čajni žlički Xanthan gum-a
- 1 čajna žlička soli
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- pol čajne žličke vinskega kamna
- 3 jajca
Navodila za pripravo:
Najprej v topli vodi dobro raztopimo suhi kvas in pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo proseno moko, ji dodamo tapiokino, sladkor, Xanthan gumi, sol in vinski kamen. Dobro premešamo. Razžvrkljamo 3 jajca in jih dodamo k moki, nato dodamo še olje, na koncu pa vmešamo še raztopljeni kvas. Dobro premešamo kar s spatulo (lopatko), da dobimo enakomerno zmes. Zmes je bolj lepljiva. Pripravimo pekač, ga namažemo z maslom ali oljem in vanj nadevamo testo. Pogladimo na vrhu, če je zmes preveč lepljiva, si pomagamo z vlažnimi rokami. Narahlo pokrijemo s folijo za živila, da se ne izsuši preveč. Pustimo vzhajati vsaj 1 uro, oziroma dokler se masa ne podvoji.
Pečico ogrejemo na 175 'C. Ko je testo vzhajano, ga prestavimo v pečico in pečemo približno 45 minut. Ker je v testu sladkor, skorja kruha hitreje porjavi! Če ne želiš da je pretirano zapečena, priporočam da kruh med peko pokriješ s koščkom alu folije in pečeš dalje.
Ko je pečen počakamo da se ohladi in narežemo. Svež ostane še nekaj dni.
Dober tek :)
- Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
- Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
- Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.
- Katero kvinojo izbrati? Vse o različnih barvah kvinoje
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA