Prosen kruh brez glutena

Prosen kruh brez glutena

Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!

Sestavine:

- 170 g zelo tople vode

- 1 zavitek (9g) suhega kvasa

- 170 g prosene moke

- 113 g tapiokine moke

- 2 jedilni žlici sladkorja

- 2 čajni žlički Xanthan gum-a

- 1 čajna žlička soli

- 2 jedilni žlici oljčnega olja

- pol čajne žličke vinskega kamna

- 3 jajca

 

Navodila za pripravo:

Najprej v topli vodi dobro raztopimo suhi kvas in pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo proseno moko, ji dodamo tapiokino, sladkor, Xanthan gumi, sol in vinski kamen. Dobro premešamo. Razžvrkljamo 3 jajca in jih dodamo k moki, nato dodamo še olje, na koncu pa vmešamo še raztopljeni kvas. Dobro premešamo kar s spatulo (lopatko), da dobimo enakomerno zmes. Zmes je bolj lepljiva. Pripravimo pekač, ga namažemo z maslom ali oljem in vanj nadevamo testo. Pogladimo na vrhu, če je zmes preveč lepljiva, si pomagamo z vlažnimi rokami. Narahlo pokrijemo s folijo za živila, da se ne izsuši preveč. Pustimo vzhajati vsaj 1 uro, oziroma dokler se masa ne podvoji.

Pečico ogrejemo na 175 'C. Ko je testo vzhajano, ga prestavimo v pečico in pečemo približno 45 minut. Ker je v testu sladkor, skorja kruha hitreje porjavi! Če ne želiš da je pretirano zapečena, priporočam da kruh med peko pokriješ s koščkom alu folije in pečeš dalje.

Ko je pečen počakamo da se ohladi in narežemo. Svež ostane še nekaj dni.

Dober tek :)

Copyright © 2025 Mok'ca d.o.o. Vse pravice pridržane.