Praznični kruh brez glutena
Praznični kruh brez glutena
Bogat praznični kruh, ki ne sme manjkati poleg prazničnih dobrot.
Sestavine:
Kvasec:
- suhi kvas 10 g (če uporabljate instant suhi kvas, ga uporabite le 8 g)
- 120 g tople vode
- žlička sladkorja
Suhe sestavine:
- 215 g tapiokine moke
- 135 g prosene moke
- 80 g ajdove moke
- 40 g sladkorja
- 8 g vinskega kamna (pecilni prašek)
- 10 g soli
- 17 g psylliuma v prahu (če uporabljate takega v luščinah, uporabite 20 g)
Mokre sestavine:
- 1 celo jajce
- 2 rumenjaka
- 3 velike žlice sončničnega olja
- 225 g tople vode
Navodila:
Najprej pripravimo kvasec in pustimo da se aktivira in naraste. Vmes pripravimo vse suhe sestavine in jih res dobro premešamo. Mokre sestavine zmešamo skupaj, jajca razžvrkljamo.
V posodo s suhimi sestavinami na sredino vlijemo kvasec in vse mokre sestavine. Mešamo v mešalniku dobrih 8 minut - vmes postrgamo testo, ki se je nabralo ob robu posode, da je res enakomerno zgneteno.
Ko je testo pripravljeno, ga položimo na dobro pomokano površino. Testo je precej lepljivo, zato previdno in pomokajte površino. Kupček testa razdelimo na 4 enake dele, vsakega posebej zvaljamo na cca 30 x 10 cm. Ko je razvaljano, zrolamo skupaj po dolžini, da dobimo 4 enake "kače", zvitke. Te nato prestavimo na pekač s peki papirjem, in jih spletemo v pletenico. Pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati eno uro. Pečico segrejemo na 190 'C. Ko je pletenica vzhajana, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico. Pečemo približno 30 minut.
Ko jo vzamemo iz pečice, malce počakamo in lahko še toplo narežemo.
Dober tek!
- Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
- Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
- Kdaj ječmen postane ješprenj? Kaj se kuha v loncu? Ječmen ali ješprenj?
- Psyllium - indijski trpotec Zakaj je tako vsestransko uporaben?
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA