Pira
Pira
Pira (Triticum spelta) je rastlina, ki spada med prva gojena žita. Arheologi menijo, da so jo udomačili pred več kot deset tisoč leti in je človeštvu prinesla civilizacijski napredek.
Njene izredne kvalitete ponovno odkrivajo danes, ko je vse manj zdrave hrane in je postalo nujno pridelovanje hrane na okolju prijazen način. Pira je plevnata zvrst pšenice z beljakovinami, vlakninami in vitamini bogatim zrnjem.
Tudi v naših krajih so jo predniki sejali. Gojili so jo že v Valvasorjevih časih, a jo po letu 1900 začeli opuščati. Pirino zrno ima bistveno prednost pred pšeničnim. Zrno pire namreč ostane tudi po žetvi v plevi in je tako naravno zavarovano pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami. Plevo odstranijo šele pred nadaljnjo predelavo s posebnimi prilagojenimi stroji.
Ko pa piro oluščimo, jo uporabljamo kot vsa ostala žita. To seveda pomeni, da lahko piro stisnemo v kosmiče, obrusimo v kašo ali pa zmeljemo v moko. Če zrna spražimo, jih lahko uporabljamo tudi kot kavni nadomestek. Največ pire zmeljemo v polnovredno moko, kar pomeni, da otrobov ne odsejemo. Seveda je s prehranskega vidika najboljša sveže mleta moka, ker so prisotni vsi vitamini in rudnine, vendar v pekarstvu raje posegajo po »odležani« moki (teden dni po mletju), da potečejo oksidacijski procesi, ki okrepijo delovanje lepka (glutena).
- Kaljenje semen kar v domači kuhinji! Kaljenje je enostavno, kalčki pa prava zakladnica hranil!
- Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Preberi kako delimo žita.
- Pirina moka - vsestransko uporabna moka! Preberi zakaj je pirina moka tako dobra
- Zakaj sveža moka? Preberi zakaj sploh uporabljati svežo moko.
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA