Okusen brezglutenski kruh

Okusen brezglutenski kruh

Odličen in enostaven brezglutenski kruh!

Sestavine:

Kvasec:
- 12 g suhega aktivnega kvasa
- 240 g tople vode
- 20 g sladkorja
 
Testo:
- 195 g ajdove moke
- 150 g tapiokine moke
- 135 g prosene moke
- 25 g psylliuma v prahu (če uporabljate psyllium v luščinah, uporabite 30g)
- 13 g soli
- 110 g mešanice semen
- 345 g tople vode
- 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
 

Navodila:

Najprej naredimo kvasec. Zmešamo vse sestavine za kvasec in pustimo na strani 10 minut, da se aktivira in naraste. Prižgemo pečico na 250 'C.
Med tem stehtamo suhe sestavine - moko, psyllium, sol in semena dobro zmešamo. Ko je kvasec pripravljen, na sredino zlijemo še kvasec in dodamo 345 g tople vode, kateri smo dodali jabolčni kis. Mešamo v mešalniku na srednji hitrosti, da so sestavine dobro povezane med seboj. Testo prestavimo na rahlo naoljeno površino, ga oblikujemo v podolgovato štručko, in jo nato prestavimo v model za peko (priporočam velikost modela vsaj 20 x 10 cm).
Testo v pekaču pokrijemo in pustimo vzhajati slabo uro, oz dokler ne naraste na dvojno velikost.
Pečemo v ogreti pečici na 250 'C, 15 minut, nato temperaturo znižamo na 220 'C in pečemo še cca 70 minut. Kruh vmes pokrijemo s peki papirjem ali alufolijo, da se zgornji del ne zapeče preveč.
Kruh po peki ohladimo in narežemo. Lahko ga zamrznete, ali pa hranite na pultu, dobro zavitega v krpo, 3 - 4 dni. Kruha ne dajemo v vrečko.
Copyright © 2025 Mok'ca d.o.o. Vse pravice pridržane.