Kruh brez glutena z drožmi
Kruh brez glutena z drožmi
Odličen, rahel kruh brez glutena z drožmi.
Sestavine:
- dve jedilni žlici droži (prosene ali ajdove)
- 75 g sveže mlete eko prosene moke
- 75 g tapiokine moke
- 150 ml vode
Sestavine zmešaš zvečer in pustiš stati čez noč. Zmes je zelo tekoča in podobna masi za palačinke, kar je čisto ok :)
Zjutraj zamesiš kruh, potrebuješ:
- zmes iz prejšnjega dne
- 100 g tapiokine moke
- 200 g sveže mlete eko prosene moke
- 25 g eko psyliuma
- 15 g soli
- 425 ml zelo tople vode
- 75 g bučnih semen
Navodila:
Najprej natehtaš moko, dodaš sol in bučna semena. V ločeni posodi odmeriš toplo vodo in vanjo streseš psylium. Počakaš 1 minuto in nato vse skupaj zmešaš v mešalniku. Če nimaš robota nič hudega, lahko zgneteš na roke, da bo zmes enakomerno kompaktna.
Testo nato postrgaš iz sklede in ga z rokami oblikuješ v hlebček ali štručko, ter ga prestaviš v pomokano vzhajalno košarico.
Testo z vzhajalno košarico vred zavijemo v vrečko ali samo pokrijemo, da se ne izsuši preveč in vzhajamo 5-6 ur.
Če imate v stanovanju toplo, je kruh dovolj vzhajan že v 3 urah. Ko se na površini pojavijo razpoke in dobi lep lesk, je kruh pripravljen za peko.
Glineno posodo za peko kruha segrevamo v pečici na 250 °C, pol ure. Nato odpremo posodo, vanjo položimo hlebček iz vzhajalne košarice, ga zarežemo in zapremo s pokrovom.
Temperaturo znižamo na 230 °C in pečemo 30 minut. Nato posodo odkrijemo in pečemo še nadaljnih 20 minut. Čas peke je močno odvisen od vaše pečice, zato kruh med peko malce opazujte v drugem delu, ko pečete odkritega.
Kruh je pečen in omamno diši :)
Najboljše je, da se kruh popolnoma ohladi, saj je zaradi tapiokine moke precej vlažen in je najboljši šele naslednji dan.
Kruha ne dajemo v vrečke, ampak ga le zavijemo v bombažno ali laneno krpo in pustimo na pultu. Ko ga enkrat zarežemo, je najbolje, da ga z odrezano stranjo obrnemo navzdol in pokrijemo s prtičkom.
DOBER TEK!
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA