Kateri aditivi v prehrani lahko vsebujejo gluten?

Kateri aditivi v prehrani lahko vsebujejo gluten?

Preberi si, kje vse se lahko skriva gluten.

Branje deklaracij je ključnega pomena. Že prav, ampak kako naj vem kateri aditivi lahko vsebujejo gluten?

Nekdo s celiakijo je obremenjen že s tem, da ure in ure bere deklaracije, pa še vedno ne ve ali je izdelek primeren ali ne. Podobno kot tale fant na sliki, zmeda postane še večja, ko vidiš napis naravno brez glutena, med sestavinami pa najdeš odebeljeno besedo pšenica.

Tale zapis je za vse, ki se sprašujete, kateri so tisti aditivi, ki lahko vsebujejo gluten.

Bodite pozorni na aditive ali sestavine, ki so dodani živilom. Nekateri lahko vsebujejo pšenico, rž ali ječmen.

Če izdelek nima jasne oznake (ali certificiranega znaka) da je BREZ GLUTENA, bodite pozorni!

Tukaj je nekaj običajnih sestavin, ki lahko vsebujejo gluten:

Asafetida (začimba, ki je pridobljena iz smole, vendar se meša z riževo moko in guar gumijem)

Pivski kvas

Nekateri dekstrini

Užitni premazi, filmi in škrobi

Hidrolizirani rastlinski proteini

Maltoza

Miso

Mešanice začimb

Preželatiniziran škrob

Aroma dima

Sojina omaka

Teriyaki omaka

Teksturirane rastlinske beljakovine

Številne omake, marinade in glazure vsebujejo sojino omako, ki vsebuje gluten. Tudi pri obedovanju v restavracijah je sojina omaka pogost vir skritega glutena. Vedno se pozanimajte o sestavinah ki jih uporabljajo za pripravo.

 

Copyright © 2025 Mok'ca d.o.o. Vse pravice pridržane.