Kateri aditivi v prehrani lahko vsebujejo gluten?
Kateri aditivi v prehrani lahko vsebujejo gluten?
Preberi si, kje vse se lahko skriva gluten.
Branje deklaracij je ključnega pomena. Že prav, ampak kako naj vem kateri aditivi lahko vsebujejo gluten?
Nekdo s celiakijo je obremenjen že s tem, da ure in ure bere deklaracije, pa še vedno ne ve ali je izdelek primeren ali ne. Podobno kot tale fant na sliki, zmeda postane še večja, ko vidiš napis naravno brez glutena, med sestavinami pa najdeš odebeljeno besedo pšenica.
Tale zapis je za vse, ki se sprašujete, kateri so tisti aditivi, ki lahko vsebujejo gluten.
Bodite pozorni na aditive ali sestavine, ki so dodani živilom. Nekateri lahko vsebujejo pšenico, rž ali ječmen.
Če izdelek nima jasne oznake (ali certificiranega znaka) da je BREZ GLUTENA, bodite pozorni!
Tukaj je nekaj običajnih sestavin, ki lahko vsebujejo gluten:
Asafetida (začimba, ki je pridobljena iz smole, vendar se meša z riževo moko in guar gumijem)
Pivski kvas
Nekateri dekstrini
Užitni premazi, filmi in škrobi
Hidrolizirani rastlinski proteini
Maltoza
Miso
Mešanice začimb
Preželatiniziran škrob
Aroma dima
Sojina omaka
Teriyaki omaka
Teksturirane rastlinske beljakovine
Številne omake, marinade in glazure vsebujejo sojino omako, ki vsebuje gluten. Tudi pri obedovanju v restavracijah je sojina omaka pogost vir skritega glutena. Vedno se pozanimajte o sestavinah ki jih uporabljajo za pripravo.
- Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
- Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
- Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
- Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj? Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA