Kaljenje semen kar v domači kuhinji!
Kaljenje semen kar v domači kuhinji!
Kaljenje je enostavno, kalčki pa prava zakladnica hranil!
V zimskih mesecih je idealen čas za pripravo kalčkov, ki jih lahko kalite doma, brez posebnih pripomočkov - tako kot vidite na sliki, v steklenih kozarcih. Na sliki so pokrovčki kozarcev zaprti, vendar imajo pokrovi na sredini luknjo in je v bistvu čez samo gaza. Nič hudega n,i če takšnih pokrovov nimate, enostavno čez kozarec povesite gazo in to je to!
Kalčke si lahko brez težav vzgojimo sami. So lahko čudovita popestritev našega jedilnika, še posebej v mrzlih dneh. Če nas preganjajo viroze, pa še toliko bolj, saj imajo kalčki visoko hranilno vrednost ter so polni vitaminov in mineralov. So vsestransko uporabni – tako za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke in omlete.
Preden si izberemo, katero vrsto semena bomo kalili, moramo vedeti, da različno dolgo kalijo ter imajo različne okuse. Kalčki gorčice, redkve in vrtne kreše so rahlo pekoči. Kalčki sladkega komarčka imajo vonj in okus janeža. Kalčki sončničnih semen imajo okus po lešnikih, lečini pa okus po orehih in imajo tudi visoko vsebnost beljakovin. Kalčki kitajskega drobnjaka imajo rahel okus po česnu, pšenični pa so sladkastega okusa.
Semena za kaljenje pred kalitvijo namočimo za vsaj 12 ur. Nato jih prestavimo v čist kozarec, nanj navežemo gazo ter kalčke vsakodnevno spiramo s čisto vodo. Kozarec postavimo v nagnjen položaj, da lahko odteka voda in nam kalčki ne splesnijo. Kalčke dobimo po približno 4 dneh (odvisno od vrste semen) in so odlična popestritev v vsaki kuhinji.
Semena za kaljenje lahko dobite tudi v Mok'ci! Kalite lahko žita, kot so: ajda, pira, leča, čičerika, mungo fižol, rjava leča, pšenica, rž, ječmen, sončnična semena - vsa semena so ekološka in nadvse primerna za kaljenje.
Related Posts
- Pira Ali veš kaj pomeni da je pira plevno žito?
- Zelena ali rjava ajdova kaša - kakšna je sploh razlika? Preberi v čem se razlikujeta!
- Zakaj je naša ajdova moka svetla? Preberi kakšna je razlika med svetlo in temno ajdovo moko!
- Ali veš da ajda, amarant in kvinoja ne spadajo med prava žita? Preberi kako delimo žita.
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA
MOKCA E-NOVICE
Zapri
Recent Posts
zelena leca
ekološka trgovina
brez glutena
sveža moka
kosmiči
eko moka
bio moka
celiakija
moka brez glutena
mlin
žito
hrana
recepti
blog
hrana brez glutena
diagnoza
kaše brez glutena
kruh
kruh brez glutena
alergija na gluten
gluten
brezglutenske moke
gluten free
prosena moka
prosen kruh
namakanje
žita
stročnice
fitati
fitinska kislina
oreščki
kvinoja brez glutena
kvinoja
rdeča kvinoja
bela kvinoja
črna kvinoja
droži
droži brez glutena
peka z drožmi
peka kruha
kruh z drožmi
sirek
ješprenj
sirkova moka
ričet
ječmen
pira
domača moka
pirina moka
zrnje pire
pirina kaša
kuhanje
čas kuhanja
riž
zdrob
ekološko
sledljivost hrane
poreklo hrane
slovensko
varna hrana
kruh brez kvasa
kruh s chia semeni
KALJENJE
SEMENA
EKOLOŠKA SEMENA
kalitev
ajdova kaša
leča
čičerika
mungo fižol
pšenica
tef
tefova moka
beljakovine
zajtrk
kaša
oves
ovseni kosmiči
sveži ovseni kosmiči
mleti ovseni kosmiči
ovseni kosmiči brez glutena
vzhajanje kruha
vinski kamen
kvas
tapioka
tapioka moka
tapiokina moka
tapiokin škrob
tapioka škrob
tapioka kruh
tapioka kruh brez glutena
tapioka snack
psyllium
psilium
indijski trpotec
vlaknine
prebava
vodotopne vlaknine
svetla ajdova kaša
ajdova kaša brez glutena
temna ajda
temna ajdova kaša
svetla ajda
ajdova moka
svetla ajdova moka
ajdova moka brez glutena
brezglutena
prehrana brez glutena
ajda
prosena kaša
koruza
škrob
hidrokoloidi
pekakruha
amarant
rž
prava žita
neprava žita
soja
grah
fižol
laneno seme
beli riž
črni riž
rdeči riž
basmati riž
rjavi riž
riževa moka
fermentacija
fermentiraj.si
kaše
polovredna moka
polnozrnata moka
moka
tip 500
tip 400
tipi moke
sestava zrnja
oluščena žita
neoluščena žita
otrobi
oluščena zrnja
mokca
sveže
bela moka
chia
chia semena
omega 3
chia brez glutena
proso
prosena kaša brez glutena
koristi prosene kaše
proso kaša
kvinojina moka
zelenjava
občutljivost na gluten
intoleranca
ekološka moka
polnovredna moka
mletje moke
krušna moka
domače
pecilni prašek
soda bikarbona
sladice
biskvit
rahljalno sredstvo
lan
mleto laneno seme
laneno seme brez glutena
maščobe
super hrana
hidracija
testo
računanje hidracije
vsebnost vode
aditivi
gluten v prehrani
dodatki
aditivi v prehrani
narastek
skuta
sladica
prazniki
velikanoc
prazničnikruh
kruhbrezglutena
brezglutenski kruh
kruh s kvasom
recept za kruh
ržena moka
ržena
kisel kruh
pira moka
hranjenje droži
proizvodnja brez glutena
deklarirane moke
alergeni
alergija na živila
dieta