Kako v Mok'ci sploh meljemo moko?
Kako v Mok'ci sploh meljemo moko?
Preberi si kako poteka mletje moke pri nas.
Včasih kdo od starejših, ko vstopi v trgovino, reče : "O, pri vas je pa kot v mlinu v starih časih, ko smo hodili po moko!" No, najverjetneje je hrup tisti, ki najbolj spominja na stare mline. Tudi mlinov na vodo nimamo več...
Velikokrat pa poveste, da je moka čisto drugačna.
Naša moka je drugačna, ker je mleta na mlinske kamne. Ja, prav ste prebrali. Imamo kar dva zmogljiva mlina v trgovini, kjer vam kar ob naročilu zmeljemo tisto moko, ki si jo želite. Mletje na mlinske kamne ima ogromno prednosti - največja je zagotovo ta, da lahko zmeljemo celo zrnje, s kalčkom in otrobom vred. Tako dobite najboljšo moko, kar je sploh možno. Druga pomembna stvar pa je, da temperatura pri takšnem mletju ne naraste in so tako ohranjena vsa hranila. Takšna sveža moka je najbolj uporabna pol leta (takšen rok uporabe zapiševa tudi na embalažo), saj v tem času lahko rečemo, da moka vseeno ohrani precej hranil. Moke, ki so starejše in polnovredne, pa postajajo žarke - olja iz kalčka oksidirajo in moka dobi precej neprijeten vonj. Če imaš takšno doma, je dobro da jo zavržeš.
Moka, ki jo najdete na trgovskih policah, pa je v večini mleta na velikih, valjastih mlinih. Zrnje tam pred mletjem obdelajo, tako da ga obrusijo, odstranijo otrobe in kalček v zrnju. Za pridobitev polnozrnate moke pa potem te otrobe vračajo nazaj v belo moko. V Ameriki je poznana bela polnozrnata moka, ki pomeni prav to.
Prav tako ti mlini dosežejo visoko temperaturo pri mletju žita, moka pa je seveda zaradi odstranitve kalčka uporabna kar nekaj let... in tudi na trgovskih policah lahko zasledite kar precej staro moko.
Tako, sedaj veš, da je Mok'ca pravi mlin sredi mesta! Če ne verjameš, pridi in se prepričaj - tudi glasni smo, o ja. Najbolj glasni smo, daleč naokoli.
A le tako dobiš čisto svežo, ekološko moko, kjer zrnje pred mletjem lahko vidiš in si ga ogledaš - to pa tudi nekaj šteje, kajne?
Related Posts
- Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
- Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
- Ovseni kosmiči so naša super hrana Zakaj so sveži ovseni kosmiči tako dobri?
- Hidrokoloidi in škrobi pri peki kruha Prepoznaš besede guar gumi, pektin, celuloza...?
Powered by Mirasvit Magento 2 Extensions
BREZPLAČNA EKNJIGA
MOKCA E-NOVICE
Zapri
Recent Posts
zelena leca
ekološka trgovina
brez glutena
sveža moka
kosmiči
eko moka
bio moka
celiakija
moka brez glutena
mlin
žito
hrana
recepti
blog
hrana brez glutena
diagnoza
kaše brez glutena
kruh
kruh brez glutena
alergija na gluten
gluten
brezglutenske moke
gluten free
prosena moka
prosen kruh
namakanje
žita
stročnice
fitati
fitinska kislina
oreščki
kvinoja brez glutena
kvinoja
rdeča kvinoja
bela kvinoja
črna kvinoja
droži
droži brez glutena
peka z drožmi
peka kruha
kruh z drožmi
sirek
ješprenj
sirkova moka
ričet
ječmen
pira
domača moka
pirina moka
zrnje pire
pirina kaša
kuhanje
čas kuhanja
riž
zdrob
ekološko
sledljivost hrane
poreklo hrane
slovensko
varna hrana
kruh brez kvasa
kruh s chia semeni
KALJENJE
SEMENA
EKOLOŠKA SEMENA
kalitev
ajdova kaša
leča
čičerika
mungo fižol
pšenica
tef
tefova moka
beljakovine
zajtrk
kaša
oves
ovseni kosmiči
sveži ovseni kosmiči
mleti ovseni kosmiči
ovseni kosmiči brez glutena
vzhajanje kruha
vinski kamen
kvas
tapioka
tapioka moka
tapiokina moka
tapiokin škrob
tapioka škrob
tapioka kruh
tapioka kruh brez glutena
tapioka snack
psyllium
psilium
indijski trpotec
vlaknine
prebava
vodotopne vlaknine
svetla ajdova kaša
ajdova kaša brez glutena
temna ajda
temna ajdova kaša
svetla ajda
ajdova moka
svetla ajdova moka
ajdova moka brez glutena
brezglutena
prehrana brez glutena
ajda
prosena kaša
koruza
škrob
hidrokoloidi
pekakruha
amarant
rž
prava žita
neprava žita
soja
grah
fižol
laneno seme
beli riž
črni riž
rdeči riž
basmati riž
rjavi riž
riževa moka
fermentacija
fermentiraj.si
kaše
polovredna moka
polnozrnata moka
moka
tip 500
tip 400
tipi moke
sestava zrnja
oluščena žita
neoluščena žita
otrobi
oluščena zrnja
mokca
sveže
bela moka
chia
chia semena
omega 3
chia brez glutena
proso
prosena kaša brez glutena
koristi prosene kaše
proso kaša
kvinojina moka
zelenjava
občutljivost na gluten
intoleranca
ekološka moka
polnovredna moka
mletje moke
krušna moka
domače
pecilni prašek
soda bikarbona
sladice
biskvit
rahljalno sredstvo
lan
mleto laneno seme
laneno seme brez glutena
maščobe
super hrana
hidracija
testo
računanje hidracije
vsebnost vode
aditivi
gluten v prehrani
dodatki
aditivi v prehrani
narastek
skuta
sladica
prazniki
velikanoc
prazničnikruh
kruhbrezglutena
brezglutenski kruh
kruh s kvasom
recept za kruh
ržena moka
ržena
kisel kruh
pira moka
hranjenje droži
proizvodnja brez glutena
deklarirane moke
alergeni
alergija na živila
dieta