Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj?

Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj?

Ali je res potrebno namakati žita, stročnice in oreščke? Zakaj?

Preberi si, zakaj je dobro namakati žita, stročnice in oreščke.

V tem hitrem tempu življenja, ki ga poznamo, velikokrat pozabimo na tiste osnove, majhne trike, ki nam lahko precej izboljšajo počutje, prebavo itd.

Večina žit in stročnic vsebuje fitinsko kislino, ki v zrnjih predstavlja večino zaloge fosforja. Zaradi njenega antioksidativnega delovanja, fitinsko kislino uporabljajo tudi kot dodatek (aditiv) v živilih, kar je označeno s številko E391.

Kljub nekaterim pozitivnim učinkom, pa je za ljudi pomemben predvsem njen glavni negativni učinek - fitinska kislina namreč vpliva na zmanjšano absorbcijo določenih mineralov v človeškem telesu.

Če žit in stročnic ne namakamo pred kuhanjem, lahko njena prisotnost v telesu vpliva na zmanjšano:

- absorbcijo magnezija (za 20 %)

- absorbcijo kalcija

- absorbcijo cinka

- absorbcijo železa


IN KAKO LAHKO ZMANJŠAM NEGATIVNI VPLIV FITINSKE KISLINE V TELESU? 


Z namakanjem žit in stročnic spodbudimo proces kaljenja in tako v veliki meri nevtraliziramo fitinsko kislino. Posebej je to pomembno za vse, ki imate prebavne težave , ste slabokrvni ali imate težave z absorbcijo mineralov v telesu. Torej, če uživaš ogromno stročnic, žit in kaš, oreščkov itd... in imaš podobne težave, je morda vzrok prav v tem. Žita namočiš čez noč v večji količini vode, zjutraj odliješ vodo, dodaš svežo in pričneš s kuhajem. Na ta način prihraniš tudi na času kuhanja, saj so namočena žita hitreje kuhana.

Za kuhanje in namakanje vedno uporabi kvalitetna žita in stročnice! Preveri kakovost, bodi pozoren na čistost.

Odlična žita, kaše in stročnice, dobiš tukaj: https://www.mokca.si/vsi-izdelki-mokca/sveze-moke-kase-in-zita.html

Related Posts
  1. Ekološka trgovina v Ljubljani Ekološka trgovina v Ljubljani Mok'ca-več kot samo ekološka trgovina
  2. Celiakija - osebna zgodba Celiakija - osebna zgodba Moja zgodba o celiakiji - od diagnoze do normalnega življenja.
  3. Prosen kruh brez glutena Prosen kruh brez glutena Odličen in rahel, puhast prosen kruh, ki te ne bo razočaral!
  4. Katero kvinojo izbrati? Katero kvinojo izbrati? Vse o različnih barvah kvinoje

BREZPLAČNA EKNJIGA